GÖKTÜRK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yeliz Polat'tan Yeni Yazı

ÇOCUKLARDA MENENJİT HASTALIĞI

Menenjit, meninks dediğimiz beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Menenjit özellikle bir yaşından küçük çocuklarda daha sık görülmekle birlikte her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Menenjit hastalığı hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden bir hastalık olması sebebi ile bu hastalıktan korunmak önem arz etmektedir. Çocukluk çağının en korkulan bulaşıcı hastalıklarının başında gelen menenjit hastalığı ölümle sonuçlanabileceği kalıcı hasarlara yol açabilir.

Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler bu hastalığa sebep olabilmektedir. Streptococcus pnömania, neisseria meningitidis ve hemophilus influenza bakteriyel menenjitlerin büyük bir çoğunluğundan sorumlu bakterilerdir. Neisseria Meningitidis’in neden olduğu meningokokal hastalık tüm dünyada bebek, çocuk ve genç erişkinlerin en önemli mortalite nedenlerinden biridir.

Meningokok menenjitinde bulaş, enfekte kişinin burun ya da boğazından direkt temas ya da damlacık yolu ile meydana gelir. Özellikle 6 -12 ay arasındaki bebekleri etkileyen bu hastalık havadan damlacık yolu ile bulaşabilmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemi gelişmediği için ve kan - beyin bariyerindeki anatomik zayıflıktan dolayı menenjit daha kolay bulaşabilmekle birlikte vücutta çok daha hızlı yayılabilmektedir.

Aşı olmamış bebekler, yurt - kreş - kışla gibi toplu yerlerde kalanlar, gebeler, şeker hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar ve yaşlılar menenjit hastalığı için daha riskli olan kişilerdir.

Ateş, baş ağrısı ve kusma menenjitin temel belirtileri olmakla birlikte küçük bebeklerde huzursuzluk, emmeme, kafada bulunan bıngıldağın şiş ve aşırı gergin olması, aşırı ağlama, ışığa bakamama da görülebilmektedir. Daha büyük çocuklarda bilinç bulanıklığı, eklem ve kas ağrıları, ensede sertlik görülebilir. Ateş, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı olan çocukların ve erişkinlerin bir sağlık kuruluşuna acil başvurmaları gerekmektedir.

Hastalığın teşhisi için fizik muayene önemlidir. Muayenede ense sertliği, ciltte döküntü olup olmadığı değerlendirilmedir. Menenjit şüphesinde lumbal ponksiyon dediğimiz, bir iğne yardımı ile bel omurları arasından girilerek hastanın beyin omurilik sıvısının alınarak incelenmesi gerekmektedir. Bu inceleme sonrasında menenjit olup olmadığı, bakteriyel ya da viral kaynaklı menenjit olduğu belirlenip çok hızlı bir şekilde vakit kaybetmeden hastanede yatırılarak tedavisi başlanmalıdır. Bakteriyel menenjitlerde kan kültür sonucu beklenmeden hasta hastaneye yatırılarak damar yolu ile antibiyotik tedavisine başlanır.

Her yaştan kişiyi etkileyebilen, bulaşma ihtimali yüksek olan ve ölümcül bir hastalık olan menenjit aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Korunmada aşı şarttır. Ailelerinin menenjit hastalığından çocuklarını korumaları için bir çocuk hekimine başvurmaları ölümcül bir hastalığı engelleyebilmek adına önem arz etmektedir. Çocuklarımızı aşılayalım, menenjitten koruyalım.

Sağlıkla, sevgiyle kalın.

MEDİSTANBUL HASTANESİ

0507 -125 -54 27