Çocuğunuzun Büyüme Geriliğini Dikkate Alın!

Çocuğunuzun büyüme geriliği olduğunu mu düşüyorsunuz? Korkmayın, tedavisi çok kolay!

Birçok anne ve baba çocuğunun kilosunun ve boyunun yaşıtlarından daha geride olduğunu fark edip endişelenebilir; yaşıtlarına göre daha yavaş büyüdüğünü gözlemleyip üzülebilirler. Ancak çocuklarında büyüme geriliğinin olduğunu düşündüklerinde, bunun tedavisinin de mümkün olduğunu bilmelidirler.

Bebeklerin büyüme ve gelişimi annenin karnında başlar. Gebelikte sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanan annelerin bebekleri standartlardan daha düşük doğum boy ve kilosunda olabilir. Ayrıca erken doğum yapmış annelerin bebeklerinde de büyüme geriliği görülme ihtimali olabilir.

Çocuğunun yaşıtlarından geri kalmasını istemeyen aileler nelere dikkat edilmelidirler?
Ailelere öncelikle sağlıklı ve yeterli beslenmenin önemini anlatmak gerekir. Çünkü doğru beslenme, çocuklarının büyümesini sağlayan en önemli faktördür. Yetersiz ya da yanlış beslenme çocuklarda büyüme geriliğinin esas nedenlerindendir. Bazen ebeveynler çocuklarına gerekli besin maddelerini yeterli miktarda yedirdiklerini düşünseler de besin ögeleri eksik olabilir. Yetersiz ve düzensiz beslenen bir çocukta protein, karbonhidrat, mineral, vitamin, demir gibi bazı besin öğelerinin eksikliği olabilir. Bu nedenle çocukların beslenmesinde her öğünde yeterli miktarda bütün besin gruplarına yer verilmelidir. Çocukların sağlıklı büyümesi için dengeli beslenme kadar spor ve düzenli uyku da önemlidir. Düzensiz uyuyan çocuklarda uykuda salgılanan büyüme hormonu baskılanabileceği için boy uzaması da geri kalabilir.

Büyüme ve gelişme geriliği çocuklarda boy kısalığı, zayıflık ile belirti verebildiği gibi düşük bağışıklık nedeniyle çocuğun sık hastalık geçirmesine, hastalığın geç iyileşmesine, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı olarak okul başarısında düşüşe, zeka ve zihinsel gelişiminde geriliğe sebep olabilecek kadar ciddi sonuçlara yol açabilir.

Çocuğunuzun boy ve kilo değerlerinin normalden sapması dışında büyüme geriliğinin sebep olabileceği düşük bağışıklık, öz güven düşüklüğü ve sosyal gelişiminde gecikme gibi önemli durumlar da göz ardı edilmemelidir. Ailelerin, bu durumlarda mutlaka bir çocuk hekimine başvurmaları gerekmektedir.