Çocuğunuz Corona mı Değilmi?

Mevsim itibariyle havaların da soğumasıyla birlikte çocuklarda viral enfeksiyonlarda beklenen bir artış görülmekte. Çocuklarda üst ve alt solunum yolu hastalıkları, nezle ve grip gibi belirtileri Covid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlarda her yıl olduğu gibi mevsimsel bir artış görülmekte. İçerisinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle de ebeveynler her zamankinden daha çok tedirgin olmakta ve panik haline girebiliyorlar.

Geçen yıl Covid-19 ile mücadele kapsamında bütün kapalı alanların kapatılması, kısıtlamalar getirilmesi ve insanların izole olması sebebiyle virüslerin bulaşması da engellenmiş olmuştu. Geçen yıl izolasyon sebebiyle çok az viral enfeksiyon gördüğümüz için bu yıl sanki ciddi bir artış varmış gibi algılansa da aslında bu biz hekimlerin rutin olarak beklediğimiz bir artış. Sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi, maske takılması, hijyen kurallarına uyulması hepimizi Covid-19'dan korurken diğer viral enfeksiyonlardan koruyor ve daha az hastalık görmemize sebep oluyor. Ancak kreş ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda viral enfeksiyonlarda artış görülmekte. Çocuklar teneff üste arkadaşlarıyla oyun oynayıp daha fazla vakit geçirmek için el yıkmaya zaman ayırmaya ve sosyal mesafe kurallarına uymayı unutuyorlar. Havaların da soğumasıyla birlikte kapalı alanlar daha çok tercih ediliyor ve böylece viral enfeksiyonlarda artış görülebiliyor.

Öncelikle parainfl uenza denilen virüsle çocuklarda krup hastalığını görüyoruz. Ardından rinovirüs dediğimiz virüsle de nezleyi sıklıkla görmekteyiz. Daha sonra Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ile özellikle bebekleri ağır etkileyebilen virüsle bronkopnömonileri görebilmekteyiz. Infl uenza virüsüyle de daha ağır bulguların görüldüğü grip hastalığı da oldukça yaygın görülmekte. RSV özellikle bebeklerde ağır seyredebiliyorken okul çağındaki çocuklarda da görülmekte ancak okul çağındaki çocuklarda da görülebilmekte ancak okul çağındaki çocuklar RSV'yi bebekler kadar ağır geçirmiyor. Nezle, grip ve Covid-19 birbirine çok benzeyen belirtiler ile başlayan ve birbirine karıştırılabilen 3 ayrı hastalık. Aileler de içerisinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle doğal olarak "Acaba çocuğum Covid mi oldu?" diye panik haline girebiliyorlar.

Nezle hepimizin çok sık yaşadığı viral bir enfeksiyon. Burun akıntısı ile başlar yüksek ateş yapmaz. Genellikle yorgunluk, halsizlik olur ve birkaç günde en fazla bir haft a da iyileşir. Grip, infl uenze virüslerinin neden olduğu biraz daha ağır seyreden viral bir hastalıktır. Gripte de Covid-19'da olduğu gibi yüksek ateş, solunum sıkıntısı olabilir. Eklem ağrıları, kas ağrıları çok şiddetli olabilir. Bu yönüyle de Covid-19 hastalığı ile karışır. Ancak grip genellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açıp akciğerlere kadar inmez, zatürreeye neden olmaz. Kuru öksürük olabilir. Hastayı yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredip çok yüksek ateş yapabilir.

Covid-19 hastalığı da nezle, grip belirtileri ile başalayabiliyor. Kuru öksürük ile, yüksek ateşle boğaz ağrısı ile başlayıp diğer grip ve nezle gibi hastalıklardan farklı olarak çok kısa sürede akciğerlere inebiliyor. Akciğerlere ulaşarak zatürreeye sebep olabiliyor ve hastaneye yatışı gerektirebilecek kadar ağır seyredebiliyor. Her burnu akan, ateşi yüksek olan, öksüren, hapşıran hasta Covid-19 değildir. Bunun ayrımını da biz hekimler yapabiliyoruz. Hastanın klinik durumunu değerlendirerek gereklilik halinde Covid-19 PCR tetkiki istiyoruz. Bütün bu viral hastalıklardan korunmanın en etkili yolu da çocuklarımıza el yıkama alışkanlığını kazandırmak, hijyen kurallarını öğretmek ve çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmelerini sağlayıp, düzenli uyku uyumalarına özen göstermeliyiz. Ateş, öksürük, halsizlik şikayeti olan bebek ve çocukları olan ailelerin bir çocuk hekimine başvurmaları gerektiğini önemle hatırlatır herkese sağlıklı günler dilerim. Sevgiyle, sağlıkla kalın.