MYK’yı önemli kılan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ile MHP Lideri Bahçeli’nin 4 Şubat Perşembe günkü görüşmeleri oldu.
Erdoğan görüşmede yeni anayasa ile seçim ve siyasi partiler yasasının ele alındığını ifade etti.
Bu görüşmenin ışığında bugün AK Parti MYK’da reform sürecinin yol haritası netleştirilecek.
REFORM PAKETİ
Reform süreciyle ilgili birbirine karıştırılmaması gereken iki çalışma, bir de yeni anayasa çağrısı söz konusu.
1- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın hazırlıklarını yürüttüğü reform paketi. Her reformun kendine has bir ruhu vardır. Yeni reform paketini, “insana dokunan reformlar” diye tarif etmek mümkün. Reform mahiyetindeki 128 düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Meclis’ten çıkarılacak kanunlarla ya da yönetmelik ve idari düzenlemelerle hayata geçirilmesi planlanıyor.
YENİ ANAYASA ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla tartışmaya açılan yeni anayasa.
Erdoğan ve Bahçeli tarafından güçlü bir şekilde desteklenen yeni anayasa çalışmalarının başlaması, bir ölçüde muhalefetin tavrına bağlı.
MECLİS BAŞKANI ÇAĞRI YAPACAK MI?
Yeni anayasa çalışmaları Meclis başkanlarının siyasi partilere yaptığı çağrı üzerine başladı. Meclis Başkanlığı döneminde Köksal Toptan ve Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına öncülük ettiler. Anayasa Uzlaşma Komisyonu 60 madde üzerinde uzlaşma sağlamıştı.
Yeni anayasa önerisine destek veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Yeni anayasa fikri herkeste bir heyecan uyandırıyor” dedi. Ülkemizi darbe anayasaları ile yönetilme ayıbından kurtaracak olan yeni ve sivil bir anayasa heyecan uyandırmaz mı?
Peki Şentop, siyasi parti liderlerine çağrı yapacak mı? Edindiğim izlenim Meclis Başkanı’nın bir süre muhalefet liderlerinin tavrını gözleyeceği yönünde. Eğer yeni anayasa konusunda muhalefet liderlerinden olumlu bir tavır görürse, harekete geçecek.
SEÇİM VE SİYASİ PARTİLER YASALARI
AK Parti ve MHP tarafından yönetilecek olan ikinci reform çalışmasını ise Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerindeki değişiklikler oluşturuyor.
AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP’de ise grup başkanvekili Erkan Akçay ile Levent Bülbül tarafından ayrı ayrı yapılan çalışmalar tamamlandı.
Erdoğan ve Bahçeli’nin mutabakatından sonra iki partinin kurmayları bir araya gelip, ortak bir metin üzerinde çalışacaklar.
MHP’NİN ÖNERİLERİ
MHP’nin, dar bölgeye, bölge partilerine yaraması nedeniyle soğuk baktığı söyleniyor. AK Parti de o konuda ısrarlı değil. O nedenle daraltılmış bölge üzerinde durulabilir ya da nispi temsil sistemi devam eder. Seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye indirilmesi planlanıyor. İbre yüzde 7’ye daha yakın duruyor. İttifakla seçim barajı sıfırlanıyor. Ama yeni düzenlemede ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10’da kalması ya da yüzde 12 olması düşünülüyor.
AK Parti MYK toplantısından sonra reform sürecinin yol haritası netleşmiş olacak.
BERBEROĞLU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
İSTANBUL 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanma talebini kabul etti. Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği ihlal kararının gereğini yerine getirdi.
Dün itibarıyla Enis Berberoğlu ile ilgili infaz durduruldu. Berberoğlu hakkında verilen hüküm tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırıldı. Yargılama durduruldu.
Bundan sonra ne olacak?
1- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Berberoğlu’nun yeniden yargılanması için düzenlediği fezleke Adalet Bakanlığı üzerinden Meclis Başkanlığı’na gönderilecek.
2- Meclis Başkanlığı, Berberoğlu’nun milletvekilliğini iade edecek. Enis Berberoğlu, Meclis’e davet edilecek.
3- Meclis Başkanvekili’nin iade kararını okumasından sonra Berberoğlu, Genel Kurul’da yerini alacak. Böylece bir ilk yaşanacak.
4- Enis Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar’dan öğrendiğime göre Berberoğlu bu süre zarfında herhangi bir açıklama yapmayacak. Meclis’te konuşacak.
5- Milletvekilliği düşürülen birisinin milletvekilliğinin yeniden iadesi kararı ilk olduğu için bu uygulama bir içtihat olacak.
6- Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanabilmesi için Meclis Başkanı Mustafa Şentop, fezlekeyi Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na gönderecek.
7- Karma Komisyon’da dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verilirse, Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapılıp, katılanların bir fazlasının oyuyla dokunulmazlığı kaldırılacak.
MECLİS BAŞKANI KARARLI
Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararını Meclis’e göndermesi üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu şekilde bir tembihte bulunması, bir nasihatte bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır” diye tepki göstermişti. Anayasa Mahkemesi kaynakları ise “ilgi ve bilgi” açısından bu yola başvurulduğunu ifade etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin kararı cuma günü Meclis Başkanlığı’na ulaştı. Meclis Başkanı Şentop, tavrını da koruyor. Bugün Anayasa Mahkemesi’ne bir yazı gönderilerek, “tavzihte bulunulması” istenecek.
MÜSAVAT DERVİŞOĞLU İSTİFA EDER Mİ?
İYİ Parti kurultayında çıkarılan üstü çizilecekler listesi öyle bir depreme yol açtı ki partide sular hâlâ durulmuyor. İYİ Parti’yi sabote etmek için düşünsen bundan daha etkili bir yöntem bulunamazdı. O süreçte partinin kurucularından Ümit Özdağ ihraç edilip, yargı kararıyla partiye geri döndü. Çok ağır bir FETÖ tartışması yaşandı. İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu hakkında FETÖ iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Yeni gelişme ise Aytun Çıray’ın genel başkan danışmanlığına getirilmesi oldu. Aytun Çıray, üstü çizilecekler listesinde yer alanlardandı. Kurultaydan sonra çok sert tepki göstermiş, il başkanları ve parti yönetimine eleştirilerde bulunmuştu. Aytun Çıray, Akşener’le görüştükten sonra genel başkan danışmanlığına getirildiğini açıklayınca bu kez grup başkanvekili Müsavat Dervişoğlu çıkış yaptı.
Müsavat Dervişoğlu ile konuştum. İlkesel bir duruş sergilediğini söyledi. Aytun Çıray’ın “istiskal ettiği kesimlerin hukukunu korumayı amaçladığını” söyledi. “Hakarete uğrayanların yüreklerini soğutacak bir açıklamanın yapılması gerekiyordu” diye konuştu. Aytun Çıray ise “Bana duyulan güvenin gereğini yerine getireceğim. Önümüze bakacağız” dedi.
AKŞENER ARAMADI
Benim konuştuğum saate kadar Meral Akşener kendisini aramamıştı. “Üzülmüş ya da kırılmış olabilir” dedi. Bugün İYİ Parti’nin grup toplantısı var. Akşener’in tavrı orada belli olur. Müsavat Dervişoğlu’nun istifası ya da başka bir partiye gitmesi söz konusu değil.