Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanmada Dikkat Edilecek Hususlar

İlk önce farkında olmamız gereken, boşanmanın da evlenme gibi hayatımızın olağan akışı içerisinde var olduğudur. Birbirlerini eş olarak seçmiş iki insanın anlaşamaması ve eşlerden birinin veya her ikisinin de bir arada yaşama arzu ve isteğini kaybetmesi sonucu gerçekleşen bir durum olduğudur.

Tarafların boşanmanın tazminat, velayet veya nafaka hususuna ilişkin her konuda mutabık kalarak, tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşmaları sonucu açılacak olan boşanma davası türü “Anlaşmalı Boşanma'' olarak adlandırılmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hangi durumlarda anlaşmalı boşanma yapılabileceğini 3 maddede sıralamaktadır. Anlaşmalı Boşanma Şartları olarak ifade edilen bu koşulların yerine getirilmediği noktada taraflar her konuda anlaşsa bile anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evliliğin bir yılının doldurmuş olması gerekir. Yani bir yıldan önce eşler her konuda uzlaşmış olsa dahi anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.

Anlaşmalı boşanma gerçekleştirilebilmesi için eşler boşanmanın Tüm hukuki sonuçlarında uzlaşmış ve bu durumu yazılı bir şekilde belgelemiş olmalıdır. Bu yazılı belge, “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” olarak adlandırılır. Bu nedenle hak kaybının söz konusu olmaması için, Anlaşmalı Boşanma Protokolü'nün bir avukat tarafından hazırlanması her zaman için daha uygun olacaktır.

Anlaşmalı boşanmalarda davaya katılma Medeni Kanun tarafından hükmedilen bir diğer anlaşmalı boşanma şartıdır. Taraflar ister boşanma avukatı ile isterlerse kendileri davayı yürütüyor olsunlar, her durumda boşanma davasına katılmak zorundadırlar. Burada ki amaç, tarafların gerçekten boşanmak istediğine kanaat getirmek için hakim huzurunda tarafların beyanlarının alınmasıdır.

Tarafların boşanma, velayet veya nafaka taleplerinde ortaklaşa bir mutabakata varamamaları sonucu açılacak olan boşanma davası türü ise “ Çekişmeli Boşanma'' olarak adlandırmaktadır.

4721 sayılı Medeni Kanunca belirlenmiş olan boşanma sebepleri ; zina, hayata kast, onur kırıcı davranış, pek kötü muamele , suç işleme veya haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır.

4721 S.lı TMK VI. Evlilik birliğinin sarsılması Madde 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Bu nedenle eşlerin ilk olarak boşanmayı hangi sebebe dayandıracağını belirlemesi gerekir. Boşanma için seçecek olduğunuz neden son derece önemlidir. Çünkü Medeni Kanun gereğince, eğer boşanma gerçekleşmezse aynı nedenden 3 sene boyunca boşanma davası açılması söz konusu olmaz.

Toplumumuz da boşanma davaları çoğunlukla evlilik birliğinin temelinden sarsılması yönünde oluşmaktadır. Çünkü evlilik birliğinin temelinden sarsılması sonucunu doğurabilecek nedenler sınırlı sayıda değildir.

Çekişmeli boşanma davasının açılacağı mahkeme, ya eşlerin son 6 ay içerisinde birlikte ikamet ettikleri yerdeki mahkeme ya da taraflardan birisinin yaşadığı yere bağlı olan mahkeme olabilmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında çocukların velayeti konusu genelde anlaşmazlık konularının başında gelir. Ayrılmaya karar veren eşler karşılıklı olarak çocukların velayetini isterler. Ancak bu konuda, çocuğun yaşam standartlarını ve geleceğini göz önünde bulundurarak hakim karar verir. Genel olarak boşanma davasında çocukların hangi tarafta kalacağı, bakımlarının nasıl sağlanacağı,nafaka miktarları, davadaki sebeplere göre eşlerin ne kadar tazminat alabileceği, maddi ve manevi tazminat miktarlarına da karar verilmelidir.

Ancak boşanma davası ile birlikte eşlerin mal varlığını paylaşmaları konusunda karar verilemez.

Eşlerin mal varlığı paylaşmaları konusunda ki problemin çözümü için ayrıca bir dava açılması gerekir.

Bir hukukçu olarak tavsiyelerim; internet de bulunan eksik ve yanlış boşanma protokolü örneklerini kesinlikle dava dilekçeleriniz de kullanmayınız. Çünkü her boşanma davası kendine özgü sebepleri barındırır ve söz konusu olaylara özel olarak hazırlanmalıdır.

Bir anlık öfke ile karşı taraftan, tarafınıza sunulan protokolü incelemeden ve hukuki bir yardım almadan imzalamayınız.

Çekişmeli boşanma davaların da tanık rolünün ve delilleriniz çok önemli olduğu unutmayınız. Eğer bir çekişmeli boşanma davası yoluna girecekseniz, meşakkatli bir sürecin sizi beklediğini ve bu süreçte karşı tarafla iletişimi sınırlamanın en doğru yol olduğunu bilmenizi isterim. En önemlisi bir boşanma avukatı ile bu yol da ilerlemenizi tavsiye ederim.

Sevgilerle,

Avukat Gizem Can