Göktürk Dergi ve Gazetesi

Dijital bağımlılık mercek altında!

TEKNOLOJİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dijital bağımlılıkla mücadele çalışmalarına hız verdi. Bakanlık,1 Ekim’de Ankara’da "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı" düzenleyecek. Böylece bu alandaki mücadelenin yol haritası netleşecek.

Dijital ve şiddet içerikli oyun bağımlılığı olan çocuk ve gençlerin sağlığı, gerçeklik algısı tehlikeye giriyor. Bu kapsamda dijital bağımlılıkla mücadele için harekete geçildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 1 Ekim'de Ankara'da "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı" düzenleyecek. Bu çalıştayla dijital bağımlılıkla mücadelenin yol haritası da netleşecek.

Çalıştayda dijital bağımlılık konusu, 3 ayrı grup ile paralel oturumlarda ele alınacak.

Birinci grupta bu konuyu çalışan STK’lar ve akademisyenler olacak. İkinci grupta dijital oyunlar oynayan çocuklar olacak. Onların sürece dair motivasyonları anlamaya çalışılacak. Çocukların oyunda geçirdikleri süre, motivasyonları ve oyuna eşlik eden süreçler ele alınacak. Üçüncü grupta ise yetişkinler olacak. Yetişkinler ile özellikle dijital kumar bağımlılığı işlenecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı raporlarında da günümüzde dijital bağımlılıkta artış olduğu tespitleri yer aldı. Modernleşme ve küreselleşme sürecinin olumsuz etkilerine karşı geleneksel aile yapısını korumak için aile üyelerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Özellikle ergenlik döneminde, gençlerin riskli davranışları denemeye ve bunların olumsuz sonuçlarına maruz kalmaya çok daha fazla açık olduklarına dikkat çekildi. Raporlarda, dijital ortamlar kullanılarak işlenen suçlarda da artış olduğu vurgulandı.

Ailenin yaşam döngüsüne uyumlu olacak şekilde güvenli internet, bilinçli teknoloji ve sosyal medya kullanımının yaygınlaştırılması, güvenli internet hizmetini tercih eden internet abone sayısının artırılması için çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.