Göktürk Dergi ve Gazetesi

Emeklilik hayali kuran milyonları yakından ilgilendiriyor! Köklü değişiklik geliyor, işte masadaki 2 formül...

GÜNDEM

Bu yıl emekli olanların maaşları, gelecek yıl emekli olacaklara kıyasla daha yüksek olacak. Yüksek maaş için yapılan başvurular, sistemde yoğunluk oluşturdu. Bu yoğunluğu azaltmak amacıyla çalışmalar sürerken, hazırlanan pakete iki yeni düzenleme daha eklenmesi planlanıyor. Peki bu değişiklikler neler olacak? Uzman isim detayları tek tek açıkladı...

Emeklilik sistemindeki sorunları çözmeye yönelik bir çalışma yürütülüyor. Gelecek yıl emekli olacak kişiler, bu yıl emekli olanlara göre daha düşük aylık alacaklar.

Bu sebeple, emeklilik başvurularında bir yığılma meydana geldi. Başvuruların yoğunluğunu önlemek amacıyla bir süredir çözüm üretiliyor. Ekonomi Gazetesi'ne göre, bu çalışmaya emeklilerle ilgili iki yeni düzenleme daha eklenecek.

İlk düzenleme, kök maaşı en düşük emekli aylığının altında kalan emeklileri kapsıyor. Amaç, bu maaşların sosyal desteklerle minimum emekli aylığı seviyesine çıkarılması.

Böylelikle bu emeklilerin de diğer emeklilerle aynı zam oranlarından faydalanması sağlanacak. Temmuz ayında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilmişti. Eğer bir düzenleme yapılmazsa, kök maaşı bu tutarın altında olan birçok emekli zam alamayacak.

Prim Gününe Göre Maaş Artışı

Diğer bir düzenleme ise prim gün sayısı eşitsizliğini gidermeyi amaçlıyor. Şu anki sistemde, 7 bin gün prim ödeyenle 9 bin gün prim ödeyenler aynı maaşı alabiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, daha fazla prim günü olanların daha yüksek aylık almaları sağlanacak.

Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: "Emeklilerin aylık bağlanma oranları, ilgili yılın enflasyonu ve büyüme oranıyla doğru orantılıdır. Bu oranlar yüksek olduğunda daha fazla maaş alınıyor, düşük olduğunda ise daha az."

%30 Daha Düşük Maaş

Bu yıl emeklilik dilekçesini veren vatandaşlar, yaklaşık %30 daha yüksek maaş alacaklar. Yani ömür boyu alacakları yüksek maaş, bu yıl verecekleri emeklilik dilekçesine bağlı.

Eğer gelecek yıl emeklilik dilekçesi verirlerse, kendilerine yaklaşık %30 daha düşük maaş bağlanacak.

Buna ek olarak, emeklilikte yaşa takılanların oluşturduğu aktüeryal yük ve aynı prim gününe sahip olup farklı yıllarda emekli oldukları için farklı maaş alanların durumu da tartışılıyor. Bu duruma ilişkin bir düzenleme yapılması planlanıyor.

Emeklilerin maaşlarının daha adil olması amacıyla bir maaş skalası düzenlemesi yapılması bekleniyor.

Daha önce emekli olup düşük maaş alan kişilerin daha yüksek maaş alması sağlanacak.

Bu konuda bir reform paketinin hazırlandığını ve buna yönelik düzenlemelerin yapılacağını düşünüyorum," diye ekledi Bayram.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.