Göktürk Dergi ve Gazetesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 'Narin' raporu çıktı: Tavşantepe'deki çocuklar susturulmuş olabilir!

GÜNDEM

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın psikososyal destek ekibi tarafından, Narin Güran'ın yaşadığı Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların durumlarına ilişkin hazırlanan ön rapor tamamlandı. Raporda, "çocukların aileleri tarafından sıkı bir şekilde telkin altında tutulduğu" yönünde bir değerlendirme yer aldı.

Diyarbakır'da cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın kaybolmasının hemen ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri Tavşantepe Mahallesi'nde psikososyal destek çalışmalarına başladı. Narin’in kaybolmasından cesedinin bulunmasına ve okulların açılmasına kadar geçen süreçte, Bakanlık ekipleri 7-13 yaş arası yaklaşık 50 çocuğa sosyal çalışmacılar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar eşliğinde 3 ayrı grupta destek sağladı. Güvenli alan oluşturma, stres, kaygı ve korku anlarında yapılması gerekenler, gelecek hayalleri ve umutlar gibi birçok konuda çocuklarla gerçekleştirilen oturumlara ilişkin hazırlanan ön rapor Bakanlığa sunuldu. Saha ekiplerinin Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların durumu hakkında hazırladığı raporda, "çocukların yaşanan olayla ilgili konuşmadıkları, durumu bastırmış veya anlamlandıramamış olabilecekleri" değerlendirmesi yer aldı.

Tavşantepe için özel ekip kuruldu

Ayrıca, raporda çocuklara "aileleri tarafından konunun konuşulmaması yönünde sıkı bir telkinde bulunulmuş olabileceği" ihtimali dile getirilirken, köyde çok sayıda jandarma ve arama kurtarma ekibinin bulunmasının çocukların günlük yaşam rutinlerini etkilediği ve bu duruma psikolojik ve sosyal uyum sağlamakta zorlandıkları değerlendirildi. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın, ilk raporun ardından çocukların durumlarının daha derinlemesine incelenmesi talimatı verdiği öğrenildi. Bu kapsamda, Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların psikolojik iyilik hallerini desteklemek ve günlük yaşamlarına yeniden adapte olmalarına yardımcı olmak amacıyla daha geniş kapsamlı bir ekip oluşturuldu. Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Tavşantepe özel ekibinin, köydeki çocuklara yas ve travma konusunda destek sunmayı planladığı, daha kapsamlı çalışmaların ise soruşturmanın tamamlanmasının ardından başlayacağı ifade edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.